UNESCO vaimse pärandi nimekirjad said täiendust

12.12.2017

Detsembris Lõuna-Koreas Jeju saarel peetud vaimse kultuuripärandi komitee 12. istungil lisati kiireloomulist kaitset vajava kultuuripärandi nimekirja kuus uut kannet. Teiste seas Türgi esitatud vilekeel, mis hõlbustab suhtlemist mägistes ja raskesti ligipääsetavates piirkondades ning Mongoolia pühapaikadega seotud rituaalid, mis põhinevad šamanistlikul usul nähtamatutesse jumalustesse, ning olid kommunistliku režiimi ajal keelatud. 

Vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja täiendati 33 uue kandega, mille seas oli rohkesti käsitööoskusi Bangladeshi istemattide punumise traditsioonist Saksamaa esitatud orelite valmistamise oskusteabeni. Kulinaarse pärandi näidete seas kanti esindusnimekirja Aserbaidžaani esitatud dolmade valmistamine, Malawi maisijahupuder nsima, mis on seal iga toidukorra oluline osa, ja Itaalia Napoli pitsameistrite oskused. Rohkearvuliselt olid esindatud ka muusika ning tantsuga seotud tavad maailma eri paigust ning erinevad festivalid, riitused ja rituaalid. Nimekirja kanti näiteks šveitslaste Baseli karneval, Bulgaaria, Makedoonia, Moldova ja Rumeenia ühine kevade alguse tervitamise traditsioon 1. märtsil ning kord 12 aasta jooksul toimuv kuulus Kumbh Mela riitus Indiast, kus kümned miljonid kokkutulnud kastavad end Gangese jõe voogudesse, et patud maha pesta. 

Kaks uut kannet lisati ka registrisse, mis koondab häid näiteid vaimse pärandi kaitsmisest. Tunnustati Bulgaaria rahvamajade võrgustiku tööd ning Usbekistani Margilani käsitöökeskust, millel on oluline roll traditsiooniliste kangaste valmistamise oskuste edasiandmisel. 

Kiireloomulist kaitset vajava kultuuripärandi nimekirjas on 2017.a detsembri seisuga kokku 52 kultuurinähtust 28 riigist, vaimse kultuuripärandi esindusnimekirjas on 399 kannet 112 riigist ning heade kaitsemeetmete registris on kokku 19 näidet.