Baškiiride külaskäik Eestisse

16.12.2010

UNESCO poolt välja kuulutatud kultuuride lähenemise aasta raames külastasid Eestit Venemaa Baškortostani Vabariigi UNESCO Rahvusliku Komisjoni liikmed Ufa linnast. Külaskäik toimus rahvusvahelise ürituse „Balti dialoog – Salavat Julajevi jälgedes“ nime all. Nende ringreis hõlmas Eestit, Lätit, Leedut ja Kaliningradi. Pildid ja info vene keeles.

Baškortostani delegatsioon koosnes 15 inimesest ning Eestit külastati 13.-15. detsembril 2010. Külalised tutvusid Eesti kultuuriliste ja ajalooliste vaatamisväärsustega Paldiskis ja Tallinnas. Üheks eesmärgiks oli kohtuda UNESCO Eesti Rahvusliku Komisjoni töötajatega ja Eesti UNESCO ühendkoolide võrgustiku inimestega, et tutvuda ning sõlmida suhteid edaspidiseks koostööks. Kohtumine toimus 15. detsembril Tallinnas Õpetajate Maja ruumides. Baškiirid esinesid ka meeleoluka kontserdiga ja esitlesid Baškortostani Vabariigi teemalist näitust. 

Baškortostani Vabariik on Venemaa autonoomne piirkond, mis asub Volga jõe ja Uurali mägede vahel. Pealinn on Ufa. Baškiiride rahvuskangelane ja poeet Salavat Julajev (1754 – 1800) võttis osa Jemeljan Pugatšovi mässust, mis mõjutas veel kaua aastaid pärast selle toimumist Venemaa ajalugu. 1775. aastal saadeti Salavat Julajev Paldiskisse sunnitööle. Paldiskis on talle püstitatud mälestussammas, talle on pühendatud nurk Paldiski Linnamuuseumis ning tema järgi on saanud nime Salavat Julajevi tee. Tallinna Baškiiri Kultuuri Ühendus Agizel on korraldanud juubeliüritusi tema sünniaastapäeval. Tema 255. sünniaastapäevale pühendati Eestis baškiiri ja tatari rahvuspidu Sabantui. Tema järgi on nimetatud Salavati linn, Ufa jäähokiklubi ja palju teisi asutusi. (Faktid pärinevad wikipediast).