Namiibia loomemajanduse akadeemia 2024

2023. aastal alguse saanud loomemajanduse, kultuuripärandi ja digioskuste alane koostöö Namiibiaga sai jätku ja 2024. aastal töötavad Loov Eesti, UNESCO rahvuslikud komisjonid Eestis ja Namiibias, UNESCO Windhoeki kontor, Viljandi kultuuriakadeemia ning Namiibia ülikool (University of Namibia) koos, et ajakohastada loomemajandusalaseid kõrghariduse õppekavasid, suurendada teadlikkust loomemajandusest ja pärandipõhisest ettevõtlusest ning kultuuri digiteerimisest Namiibias.

Projekti “Kultuuripärandil baseeruvate digioskuste ja ettevõtluspädevuse arendamine Namiibias õppekavade täiustamise kaudu” tegevused algasid augustis Windhoekis toimunud konverentsiga “Creative Entrepreneurship Academy: Hack the Heritage – Growing Digital. The Role of Education in Preserving and Digitizing Cultural Heritage”, mis keskendus hariduse rollile kultuuripärandi säilitamisel ja digiteerimisel. Konverentsile järgnes koolitusprogramm Training of Trainers, kus Viljandi kultuuriakadeemia ja Namiibia ülikool jagasid kogemusi tudengite tulevaste oskuste arendamisest ning arutati võimaluste üle kohaliku kultuuripärandi (kunst ja käsitöö, muusika, toit jne) ühendamisele kaasaegse disaini, digitaalsete lahenduste ja loomeettevõtlusega.

Sügisel jätkub tihe suhtlus Namiibia partneritega veebis ja oktoobris on oodata Namiibia delegatsiooni Eestisse, et tutvuda kultuuripärandi ja loomemajanduse valdkondadega Eestis, külastada Viljandi kultuuriakadeemia korraldatavat Viljandi pärandusfestivali ja Tartu ülikooli UNESCO õppetooli.

2025. aasta alguses toimub Windhoekis pärandi ja loomemajanduse teemaline noorte häkaton, millele järgneb 3-nädalane veebipõhine startuppide kiirendiprogramm, mis koosneb videoloengutest ja mentorsessioonidest Eesti ekspertidega, et aidata häkatonil alustatud startuppidel arendada oma äriideed investorvalmidusse.

Namiibiaga koostööd toetab ja projektitegevusi rahastab Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus – ESTDEV.

Uuendatud: 22.08.2024